"Ο καφές στην καθημερινότητά μας".... Ο διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου γράφει....

Ο καφές στην καθημερινότητά μας.... Ο διατροφολόγος  Τάσος Παπαλαζάρου γράφει....

Ο καφές αποτελεί για πολλούς μία καθημερινή συνήθεια που συνδέεται με διάφορες ώρες της ημέρας. Κάποιοι προτιμούν να πίνουν τον καφέ τους το πρωί, άλλοι το μεσημέρι ή το απόγευμα, ακόμα και το βράδυ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίνουν περισσότερα από ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Ας δούμε, όμως, πώς ο καφές, εκτός από μία γευστική απόλαυση και συντροφιά, μπορεί να συμβάλλει στις διάφορες καθημερινές μας δραστηριότητες.


Ένα φλιτζάνι καφέ για να… «ανοίξει το μάτι»: Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπορεί να βοηθήσει όσους από εσάς δεν είστε «πρωινοί τύποι» να ξυπνήσετε. Το συστατικό αυτό φαίνεται να λειτουργεί τονωτικά για το σώμα, βοηθώντας στην εγρήγορση.

Αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας αποτελεί για πολλούς η κατανάλωση καφέ. Ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο αυτό ρόφημα φαίνεται ότι προσφέρει καλύτερη πνευματική απόδοση, καθώς μπορεί να ενισχύσει παραμέτρους, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Η ιδιότητά του αυτή, καθιστά τον καφέ μια αγαπημένη συνήθεια πολλών κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Μελετώντας παρέα με ένα φλιτζάνι καφέ, οι νέοι φαίνεται ότι αποδίδουν καλύτερα. Η ευεργετική αυτή δράση του καφέ στο διάβασμα οφείλεται στην καφεΐνη. Μάλιστα, σε καταστάσεις ιδιαίτερα απαιτητικές, όπως για παράδειγμα σε περιόδους εξετάσεων, η κατανάλωση καφέ μπορεί να γίνει ένας αληθινός σύμμαχος, αφού βελτιώνει την εγρήγορση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση, κάνοντας το διάβασμα πιο παραγωγικό. 

Αυξήστε τις αθλητικές σας επιδόσεις με ένα καφεδάκι: σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη μέτριας ποσότητας καφεΐνης φαίνεται πως μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά, αλλά και όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής, βελτιώνοντας την αθλητική απόδοση. Και σε αυτή την περίπτωση, η καφεΐνη φαίνεται να είναι η υπεύθυνη για τη θετική αυτή δράση του καφέ. 

Ο καφές είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, γνωστά ως πολυφαινόλες. Τα συστατικά αυτά προστατεύουν τα κύτταρά μας από τον καθημερινό «βομβαρδισμό» που δέχονται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της υπεριώδους ακτινοβολίας και άλλων βλαπτικών παραγόντων, και δρουν καταστροφικά για τα κύτταρά μας.

Όπως φαίνεται, ένα φλιτζάνι καφέ, εκτός από την ευχάριστη γεύση και συντροφιά που μπορεί να προσφέρει διαφορετικές ώρες της ημέρας, αποτελεί κι ένα ρόφημα επιπλέον οφέλη για την καθημερινότητά μας. 


 

Πηγή: www.nutrimed.gr

facebook.com/nutrimed.gr

twitter.com/nutrimed_gr


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper