Αποκαλυπτικό: Ιδέα, αντιγραφή η κλοπή η αφίσα της παράστασης Φιλοκτήτης;

  • 13/07/2014 - ΘΕΑΤΡΟ - Χάρης Λεμπιδάκης
  • |

Αποκαλυπτικό: Ιδέα, αντιγραφή η κλοπή η αφίσα της παράστασης Φιλοκτήτης;

Δεν θα ήταν ωφέλιμο να μιλήσουμε για «κλεμμένες ιδέες», για δημιουργούς με όραμα και φαντασία αλλά και για καλλιτεχνικές δημιουργίες. Συνέβαινε, συμβαίνει και θα πάντα ισχύει σε όλους τους τομείς. Όχι ποιος τελικά έχει την ιδέα, και γω σκέφτηκα το facebook αλλά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το υλοποίησε παρουσιάζοντας το πρώτος στο κοινό σφραγίζοντας ταυτόχρονα και την πατέντα της ανακάλυψης.
   Αφορμή υπήρξε ένα μειλ που λάβαμε από αναγνώστη μας και μας παρέπεμπε σε έναν καλλιτέχνη από την Αρμενία, τον Tigran Tsitoghdzyan. Όνομα, όχι και τόσο άγνωστο στην εικαστική παγκόσμια κοινότητα που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη πολλές περγαμηνές στη μέχρι τώρα καριέρα του..  -δειτε παρακάτω-.
   Ο λόγος όμως που αναφερόμαστε είναι οι εικόνες του και πόσο απελπιστικά όμοιες…  είναι με αυτές της αφίσας της παράστασης «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ»που περιοδεύει αυτό τον καιρό στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη.

Στο δελτίο τύπου που ανατρέξαμε για να δούμε τον εμπνευστή, δεν βρήκαμε καμιά αναφορά στο αρμένιο καλλιτέχνη, αλλά το ελληνικό όνομα Γιάννης Βασταρδής: φωτογραφίες… Σημειώστε ότι οι φωτογραφίες του ξένου καλλιτέχνη εχουν παρουσιαστεί από το 2012 με τον τίτλο «Mirror» και αυτή την στιγμή "διατίθενται" προς πάσα διάθεση και μέσω της προσωπικής του σελίδας στο fb, δειτε εδώ...
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Σχετικά με τον Tigran Tsitoghdzyan –ελεύθερη μετάφραση  g…
Ο Tigran Tsitoghdzyan γεννήθηκε το 1976 στο Ερεβάν της Αρμενίας. Από όταν ήταν πολύ νέος ασχολήθηκε  με την ζωγραφική και το σχέδιο. Πολύ σύντομα είχε παρατηρήσει από τον Henrik Iguitian, κριτικός τέχνης, ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Τέχνης Παιδιά στο Ερεβάν. Οργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεση του Tigran με εκατό έργα, όταν Tigran ήταν δέκα χρονών.

Η έκθεση ξεκίνησε το Ερεβάν, και στη συνέχεια συνέχισε στις πόλεις της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Στα χρόνια που ακολούθησαν Tigran είχε πολλές εκθέσεις στην Αρμενία, τη Ρωσία, τη Δυτική Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Τιμήθηκε από διαφορετικές κυβερνητικές οργανώσεις και ιδρύματα στην Αρμενία και τη Ρωσία. Εκατοντάδες άρθρα γράφτηκαν, συνεντεύξεις και 2 ντοκιμαντέρ έγιναν.

Οι πίνακές του έχουν συμπεριληφθεί στους καταλόγους των σύγχρονων Αρμενίων καλλιτεχνών. Από το 1993-1999 σπούδασε στην Tigran της Ακαδημίας Τέχνης Πρόστιμο Ερεβάν, και εργάστηκε επίσης ως διακοσμητής στο Θέατρο Παντομίμας. Το 1999 συνέχισε τις σπουδές του και πήρε το δίπλωμά του το 2002 στην Ελβετία, στο ECAV. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε και το 2005, Tigran πήρε το πτυχίο του Master of Art στη δημόσια σφαίρα (MAPS). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν επίσης εργάζονται στο ίδιο σχολείο ως βοηθός, και έκανε Artist κατοικία στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική. Επί του παρόντος, η πλειονότητα των έργων του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, γκαλερί και μουσεία.
http://tigran.ch


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper