Ομιλία - προαναγγελία ίδρυσης Κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου

Ομιλία - προαναγγελία ίδρυσης Κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου

«Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό». Με αυτά τα λόγια ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, "έρχεται" πιο κοντά στη δημιουργία ενός Κόμματος - μία φήμη που έγινε εντονότερη και πιο επίσημη, μετά την αποψινή ομιλία του στην Κοζάνη. 

Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του, επαναφέροντας την πρότασή του για την άμεση συγκρότηση άλλης Κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, η οποία «θα πρέπει: 

- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

- Να επιδιώξει Εθνική συνεννόηση,­ προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας,­ για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη Χώρα.

- Να επιδιώξει Εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα"» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή η πρόταση που κατέθεσα προ ημερών, είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν τη Χώρα και μαζί είναι πρόταση προοπτικής και μιας βιώσιμης πορείας. Και βεβαίως για την διασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας για τη Χώρα και τον Ελληνικό λαό, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο» σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για εκλογή ΠτΔ και της πρότασης που είχε καταθέσει προ ημερών. 

Παράλληλα, άσκησε κριτική σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, λέγοντας, ότι «επιδίδονται σε αντιμνημονιακά "καλλιστεία" που οδηγούν τη Χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα». 

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως Πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις και ζήτησε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υπερασπίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε την περίοδο 2009-2011 και να μην αφήνουν άλλους να το καπηλεύονται, ενώ καταλόγισε ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας, ότι έκρυψε την αλήθεια και δημιούργησε πρόβλημα αξιοπιστίας για τη Χώρα. 

«Ούτε 180 σίγουροι υπήρχαν, ούτε χρόνος για Εκλογές υπήρχε. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει την τύχη της Χώρας στα ζάρια. Πόσο μάλλον με την απειλή της βίαιης χρεοκοπίας "ante portas"», είπε, αναφερόμενος, στην κατάσταση που αντιμετώπισε ως Πρωθυπουργός το 2010 και πρόσθεσε: 

«Το Κίνημά μας στέκεται απέναντι σε όσους επιχείρησαν να μειώσουν την εμβέλεια της νίκης αυτής, υιοθετώντας την προπαγανδιστική διαστρέβλωση του "λεφτά υπάρχουν" από τους ένοχους θιασώτες της δήθεν επανίδρυσης του Κράτους και αργότερα των "Ζαππείων"». 

Ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι "κυβερνητικές καρέκλες" και σε ό,τι αφορά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρατήρησε: 

«Υπάρχει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κόσμος που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του. Δεν θέλει να το κρύψει, ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο στο παραβάν. 

Η Ελλάδα, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών. Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά. 

Δεν μιλάμε για κανέναν "τρίτο πόλο". Μιλάμε για τον "πόλο", που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη Χώρα. 

Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία "δεξιά" ή "αριστερή" συντήρηση. Μπορούμε. Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές, που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα και από αυτούς που μας πολεμούσαν. Ας τα υπερασπιστούμε. 

Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό. 

Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Οραματιζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, που να οδηγήσει τη Χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού. 

Μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό το Κίνημα προοδευτικών αξιών πρέπει να αναβιώσουμε και στην Ελλάδα. Από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα: Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση της Χώρας. 

Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό. 

Ένα Κίνημα πρωταγωνιστικό, προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι "πατερίτσα" της "δεξιάς" ή "αριστερής" συντήρησης. 

Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν». 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper