Βαριά η ...καλογερική και δύσκολη η νηστεία

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρή Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο και έτσι έχει συνολική διάρκεια 48 μέρες, δηλαδή ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η παραδοσιακή νηστεία είναι ως εξής: Σε γενικές γραμμές απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί. Κατ' εξαίρεση τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απαγορεύονται λάδι και κρασί. 

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την παράδοση, στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο να κρατήσει κάποιος την συγκεκριμένη νηστεία.

Όπως λέει ο λαός, είναι βαριά η ...καλογερική και δύσκολη η νηστεία, γεγονός πουν επιβεβαιώθηκε από το ρεπορτάζ που έκανε το egnomi.gr στους δρόμους της Χαλκίδας. Στο ρεπορτάζ μίλησαν μόνο γυναίκες και διαβάστε αμέσως τι μας είπαν:


Δύο φίλες, Δήμητρα Γεωργίου και η Γιάννα Βασιλείου δεν θα νηστέψουν φέτος. Με ειλικρίνεια η Δήμητρα τόνισε: "Δεν μου αρέσει να στερούμαι γενικά, οπότε δυσκολεύομαι να νηστέψω". Η Γιάννα είχε νηστέψει πέρσι και δηλώνει: "Δυσκολεύτηκα τόσο πολύ πέρσι ώστε νιώθω ότι φέτος δεν θα τα καταφέρω και έτσι δεν θα ξεκινήσω καν την προσπάθεια."


Ιταλικές ρίζες έχει η Χριστίνα Σιορφανέ, η οποία σχολίασε: "Νηστεύω όλες τις νηστείες, όπως προστάζει η θρησκεία μας, αλλά την Σαρακοστή νηστεύω μόνο από κρέας επειδή νιώθω την επιθυμία να το κάνω."


Η Γιώτα Ευστρατουδάκη προσπαθεί κάθε χρόνο να νηστέψει, αλλά δεν τα καταφέρνει, γιατί όπως παραδέχεται: "Ξεχνιέμαι, τρώω άθελά μου και στη συνέχεια εγκαταλείπω την προσπάθεια. Η αλήθεια είναι ότι η Σαρακοστή είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντέξει κανείς."


Τουλάχιστον η Στρατούλα Κανιαμού καταφέρνει να αντισταθεί στον πειρασμό του κρέατος, αφού όπως λέει: "Παρόλο που έχω χαμηλό αιματοκρίτη νηστεύω από κρέας την Σαρακοστή, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να το κάνω, αφού δυστυχώς στις μέρες μας τα έχουμε ισοπεδώσει όλα και η πίστη είναι το τελευταίο μας καταφύγιο." 






Προέλευση: egnomi.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper