Λ. Κατσέλη: «Ανυπόστατο και εκ του πονηρού το δημοσίευμα των FT»

Λ. Κατσέλη: «Ανυπόστατο και εκ του πονηρού το δημοσίευμα των FT»

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών των FT προέβη, με παρέμβασή της στον ΣΚΑΪ, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Τ. Κατσέλη, κάνοντας λόγο για «τελείως ανυπόστατο» δημοσίευμα, που μπορεί να είναι «μόνο εκ του πονηρού». 

«Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Αυτά τα σενάρια ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», δήλωσε κατηγορηματικά η κα. Κατσέλη. 

Η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας διαβεβαίωσε πως, υπάρχει επαρκής ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών έως το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και λήγει θεωρητικά η τραπεζική αργία. Τόνισε, πάντως, πως το τι θα γίνει στη συνέχεια θα κριθεί από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. 

Η κα. Κατσέλη εκτίμησε πως, το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να ενεργοποιήσει εκ νέου τον ELA για τις Ελληνικές τράπεζες, όμως παραδέχτηκε, πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει «κάποιο πρόβλημα ρευστότητας».

Το δημοσίευμα των Financial Times 

Οι Eλληνικές τράπεζες προετοιμάζουν έκτακτα σχέδια για την επιβολή «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις, επεσήμανε νωρίτερα η Bρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές.

Τα σχέδια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, είναι αρκετά πιθανό να εφαρμοστούν σε τουλάχιστον μία Eλληνική τράπεζα, τονίζουν  πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.

Το Eλληνικό bail in θα μπορούσε, εξηγεί το δημοσίευμα, να μοιάζει με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου το 2013, όταν επιβλήθηκε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το bail in, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των Eλληνικών τραπεζών, το οποίο θα εφαρμοστεί κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές.

«Το κούρεμα θα λάβει χώρα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, από τη στιγμή όπου η Ελλάδα θα λάβει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας» τονίζει πηγή, η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα», διευκρινίζει ωστόσο.

[01:00]: Τweet της Πρόεδρου της ΕΕΤ, Λούκας Κατσέλη: "Ανυπόστατο και εκ του πονηρού, το δημοσίευμα των Financial Times. Ήμουν ξεκάθαρη. Η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ".


Προέλευση: epoli.gr

0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper