Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Λεπτομέρειες για μια έκθεση που αξίζει να δούμε

  • 29/11/2012 -
  • |

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Λεπτομέρειες για μια έκθεση που αξίζει να δούμε

 

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός :

περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2013

 Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλες οι αρχαιότητες, οι οποίες ανασύρθηκαν από το συγκεκριμένο ναυάγιο που εντοπίστηκε από σφουγγαράδες της Σύμης. Η ανέλκυσή του αποτέλεσε την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Έγινε σε δυο φάσεις, το 1900-1901 από τους Σύμιους σφουγγαράδες με τη συνδρομή του Βασιλικού Ναυτικού και το 1976 από την Αρχαιολογική υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου “Καλυψώ¨του J.Y. Cousteau.

Είναι μια σπάνια έκθεση όχι μόνο για τον αμύθητο θησαυρό που προβάλει αλλά επιπροσθέτως για τον υπέροχο τρόπο παρουσίασής του. Σύγχρονα μέσα προβολής, παρουσίασης και έκθεσης του μηχανισμού των Αντικυθήρων συντελούν στο μοναδικό αποτέλεσμα. Είναι μια ιδιαίτερη έκπληξη μέσα στο παραδοσιακά αγαπημένο μας Μουσείο, αφού από παιδιά όλοι μας έχουμε βρεθεί στις αίθουσές του αρκετές φορές. Κι αν δεν είχατε πότε μέχρι σήμερα την ευκαιρία… σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Θα σας ενθουσιάσει όσο καμιά άλλη τεχνολογική επίτευξη δεν κατάφερε να το κάνει μέχρι σήμερα, γιατί κατά την άποψή μου εκεί μπορεί κανείς να δει το παρελθόν μέσα από την οπτική του σύγχρονου ανθρώπου και των τεχνολογιών του σήμερα.

           

 

            Ένα άλλο σπουδαίο κομμάτι της έκθεσης αυτής, που είχα τη χαρά να το ζήσω μέσα από τα  μάτια της μικρής μου ανιψιάς, είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που γίνεται στο Μουσείο για παιδιά    των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και των πρώτων του γυμνασίου.

            Το πρόγραμμα φέρει τον γενικό τίτλο: “Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ... τριάντα οργυιές κάτω από τη θάλασσα” και έχει ως στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά  με τον αρχαιολογικό πλούτο του βυθού, των θησαυρών του Ναυαγίου των Αντικυθήρων αλλά και την επιστήμη της Ενάλιας Αρχαιολογίας.

            Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι μικροί μας φίλοι ταξιδεύουν στον 1ο αιώνα π.Χ., και μαθαίνουν την δομή της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της εποχής. Επίσης, μαθαίνουν για τη ζωή πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και για τον οξυπύθμενο αμφορέα, το εμπορικό αγγείο της αρχαιότητας που κατά τις ενάλιες έρευνες υποδηλώνει την ύπαρξη αρχαίου ναυαγίου. 

 

            Μεγάλη βαρύτητα έχει δώσει το πρόγραμμα, όπως και η έκθεση, στο σπουδαιότερο εύρημα του ναυαγίου, στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά γνώρισαν τον Μηχανισμό, έμαθαν την λειτουργία του και ανακάλυψαν τη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, της μηχανικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών και της γεωμετρίας των Ελλήνων της αρχαιότητας.  Η ανιψιά μου γύρισε στο σπίτι με τα έντυπα που της δόθηκαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος και προσπάθησε με όλο της τον ενθουσιασμό να μας μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία που κατέκτησε στο Μουσείο με τη βοήθεια της υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, κα Νικολέτα Ξυδέα. Είναι μια επίσκεψη που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί.

 

            Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν λόγω της ευγενικής χορηγίας μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και ότι είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπεύθυνους του προγράμματος για την δήλωση επικοινωνίας λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει δείξει η μαθητική κοινότητα μέχρι σήμερα. Πληροφορίες για όλα αυτά μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική σελίδα του Μουσείου (http://www.namuseum.gr/)


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper