Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

  • 10/12/2012 -
  • |

 Αυτή την Δευτέρα  ξύπνησα με διάθεση να φέρω τα Χριστούγεννα σπίτι μου. Ήθελα να στολίσω το σπίτι με χρώματα, ήχους και λάμψεις γιορτής. Να περιφέρομαι και να υπάρχω μέσα στη χαρά των γιορτινών ημερών που έρχονται.

            Ξεκινώντας λοιπόν την προετοιμασία που περιλαμβάνει αυτό το βαρετό -κατέβασε από το πατάρι τις κούτες με τα στολίδια- έβαλα μουσική στο ραδιόφωνο και έπεσα με κέφι στη δουλειά.      Αλλά το μυαλό, θα έχετε προσέξει, ότι δεν λειτουργεί μόνο με βάσει τις ενέργειες των χεριών μας. Έτσι, ενώ τα χέρια μου ασχολιόντουσαν με την προετοιμασία για τον στολισμό, το μυαλό μου άρχισε να ταξιδεύει και να σκέφτεται πόσος κόσμος κάθε χρόνο κάνει το ίδιο με μένα, στολίζει γιορτινά το σπίτι του. Και μετά σκέφτηκα ότι δεν είναι μόνο φέτος, ότι αυτό γίνεται από πολύ παλιά. Και προσπάθησα να σκεφτώ και τη μαμά μου να στολίζει το δικό της δένδρο όταν ήταν μικρή και μετά τη γιαγιά μου. Εκεί σταμάτησα, η γιαγιά μου δεν στόλιζε δένδρο, τουλάχιστον όχι έλατο. Νομίζω ότι στόλιζε καράβι και πάντα μου έκανε εντύπωση πως σε ένα ορεινό χωρίο σαν της γιαγιάς μου είχαν έθιμο να στολίζουν καράβι και όχι δενδράκι. Δεν θυμάμαι τί μου απάντησε η γιαγιά μου σε σχετική ερώτηση. Μάλλον τώρα ήρθε η ώρα να πάρω την απάντησή μου.

            Αφήνω λοιπόν κάτω απλωμένα όλα τα στολίδια, τρέχω στον υπολογιστή και ανοίγω αυτό το σύγχρονο παράθυρο στον κόσμο. Αποφάσισα να βρω τα πιο παλιά έθιμα για τα Χριστούγεννα.

            Υπάρχουν πάρα πολύ ηλεκτρονικοί προορισμοί που μιλάνε για τα έθιμα των Χριστουγέννων. Έθιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο. Και όπως καταλαβαίνεται δεν συνέχισα το στολισμό. Αλλά έμαθα και θυμήθηκα τόσο ωραία πράγματα για τον τόπο μας και για κάποιες συνήθειες που χάνονται ή μετατρέπονται σε κάτι άλλο στη πέρασμα του χρόνου.

 

http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=259:---&Itemid=59

 

Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση βρήκα ένα εκτενέστατο άρθρο στο οποίο καταγράφονται πάρα πολλά Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας όπως παιχνίδια, τραγούδια, έθιμα για καλή τύχη και άλλα πολλά. Άλλα τα ξέρετε ήδη από τους παππούδες σας κι άλλα θα τα διαβάσετε για πρώτη φορά.

http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=48&Itemid=337


Έναν άλλον ηλεκτρονικό προορισμό που θα απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι και που θα βρείτε αρκετά δημιουργικό και πλούσιο από υλικό για παιδικές δραστηριότητες με ειδική κατηγορία για τα Χριστούγεννα.

 

http://sintagoulis.gr/xristoygenniatikes/xristoygenniatika-glyka

http://www.sheblogs.eu/tag/χριστουγεννιάτικα-γλυκά/

http://www.sintagespareas.gr/sintages/lista/26005

 

Και δεν μιλάμε για συνταγές και για μαγικά στην κουζίνα ...

Είναι γνωστό ότι η καλή νοικοκυρά τα Χριστούγεννα έχει σκοπό να ταΐζει την οικογένειά της και τους καλεσμένους μέχρι τελικής. Αλλά εμπεριέχει τόση αγάπη αυτή η επιθυμία που δεν μπόρεσε κανείς να σκεφτεί αρνητικά για αυτό.

 

 

 

            Το ωραιότερο και το πιο χρήσιμο όμως έθιμο έρχεται από πολύ παλιά. Συνέβαινε στον αρχαίο κόσμο κατά την ίδια χρονική περίοδο με αυτή των σύγχρονων Χριστουγέννων. Χαρακτηρίζει το πνεύμα, την διάθεση και την στάση ζωής που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι προς τον συνάνθρωπο.

            Την ίδια περίοδο λοιπόν, με τα σύγχρονα Χριστούγεννα, οι αρχαίοι γιόρταζαν την γέννηση του νέου ήλιου, του Θεού ήλιου. Της αρχής των πάντων. Ας αναλογιστούμε λίγο τη σχέση των δυο γιορτών, του χθες και του σήμερα.

            Στις 21 Δεκεμβρίου έχουμε την μικρότερη μέρα του χρόνου. Στις 22 Δεκεμβρίου γεννιέται ένας νέος ήλιος και η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει. Σχεδόν τις ίδιες μέρες οι σύγχρονοι άνθρωποι γιορτάζουν την γέννηση του Θεανθρώπου.

            Αυτή τη γέννηση, του Θεού ήλιου, οι αρχαίοι τη γιόρταζαν με μεγάλα οικογενειακά δείπνα για περίπου μια εβδομάδα. Οι οικογένειες μαζεύονταν στα σπίτια φίλων και συγγενών και έτρωγαν και γλεντούσαν με μια πολύ σοβαρή προϋπόθεση όμως. Αν δίπλα στο σπίτι τους, κοντά τους ή έστω αν γνώριζαν μια οικογένεια που δεν είχε την άνεση και τη δυνατότητα να γιορτάσουν τη γέννηση του νέου ήλιου εξίσου πλούσια στο δικό τους σπιτικό, είχαν την ηθική υποχρέωση να εξασφαλίσουν πρώτα αυτό το τραπέζι, του φτωχού γείτονα και μετά της οικογένειάς τους.

            Δεν έχω βρει στο πέρασμα του χρόνου ωραιότερο τρόπο να αποδίδει το πνεύμα αυτών των ημερών. Σκέφτομαι επίσης, ότι στις μέρες μας η αναγέννηση αυτού του εθίμου θα είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία και νόημα.

            Ίσως μετά από την ανακάλυψη, την ανάγνωση και την μελέτη παλιότερων εθίμων να βρείτε κι εσείς ένα με ιδιαίτερο νόημα που ίσως να έχει χαθεί και να αξίζει να το ξαναφέρουμε εμείς στην επιφάνεια.

            Ίσως εκεί, στις παραδόσεις μας, βρούμε και την χαμένη μας ευαισθησία. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε την χαμένη μας ανθρωπιά. Ίσως ακόμα, ξυπνώντας παλιά έθιμα και συνήθειες κάνουμε ένα μικρό βήμα προς την γέννηση ενός νέου, ομορφότερου και πιο δίκαιου κόσμου.

           

 


0 σχόλια » Γράψε σχόλιο »

  • ANEK
  • NDQUE
  • TEATRO
  • BLUEPEAK PROPERTIES
  • FANTASIA
  • VOGUE
  • Orimasis
  • Casper